De magie van
loose parts play

Spelen is wat kinderen doen. Soms alleen, soms samen. Soms rustig en soms actief. Met veel fantasie, beweging en verrassende wendingen. Kinderen geven hun spel zelf vorm en creëren zo hun eigen wereld. Spelen is zelf gekozen, persoonlijk gestuurd en intrinsiek gemotiveerd vanuit kinderen. Zonder opgelegd kader of doelstellingen van volwassenen.

Overal waar kinderen spelen, zetten ze alles in wat ze vinden. Laten we dat stimuleren en uitbreiden met loose parts, om zo tot meer en beter spelen te komen!


#1 Niets wordt alles

Loose parts zijn niet bedoeld om er op een bepaalde manier mee te spelen. Het is een materiaal dat 'niets' is, maar alles kan worden. Een start, maar met een open einde, dat uitnodigt om zelf invulling aan te geven. 

Door onbestemde loose parts als speelmateriaal in te zetten, is de kans het grootst dat de keuzes echt bij de kinderen komen te liggen: de beslissingsmarge is véél groter dan bij voorgestructureerde materialen of terreinen. De kans op intens spelen ligt een pak hoger.

Spelen met loose parts is spelen met alle mogelijkheden die het materiaal biedt. Op die manier worden keien dino-eieren, drankbakken worden een fietsparcours, doeken worden een kamp, buizen worden een knikkerbaan, takken worden roerlepels voor de heksensoep...


#2 Eindeloze speel- en leerkansen

Loose parts play brengt spelen en leren bij elkaar. Als natuurlijke ontdekkers gaan kinderen intensief aan de slag met de materialen. Ze creëren hun eigen spel en omgeving. Dat gaat vaak vanzelf en vanuit een onuitputtelijke creativiteit, soms is het zwoegen. Maar ook dat is waardevol: kinderen leren uitdagingen aangaan, probleemoplossend denken, samenwerken en doorzetten. Spelen is leven.

In loose parts play gaan speelplezier en ontwikkeling hand in hand.


#3 Ga voor hergebruik van echt materiaal

Op die manier zet je in op een alternatief voor de wegwerpcultuur, die ons doet geloven dat het beter is om telkens iets nieuws te kopen. We kopen, gebruiken en gooien weer weg. Steeds meer consumeren zorgt voor druk op grondstoffen en onze natuurlijke omgeving. En dat terwijl er al heel veel materiaal gewoon voorhanden is.

Zo werk je aan een mindshift richting duurzaamheid bij kinderen, ouders en begeleiders. Er is minder nieuw speelgoed nodig, en bijgevolg ook minder gebruik van grondstoffen, minder uitstoot bij productie en transport en minder oneerlijke handel. Kinderen zien uit zichzelf dat er overal speelkansen zitten in hergebruikte materialen: levensecht, verschillende texturen, gewichten en vormen, het kan alles worden! 

Onze ton, box en kist zitten boordevol recupmaterialen die we overal verzamelen. Ook jouw restmateriaal bezorgt kinderen eindeloze speelkansen.


#4 Wat je als begeleider (niet) doet

Loose parts play gaat verder dan het aanbieden van loose parts. Het is een manier van kijken naar kinderen.

Loose parts play is per definitie kindgestuurd. Volwassenen spelen een ondersteunende rol, wanneer de kinderen beslissen dat ze dat nodig hebben.

Zet dus een stap achteruit. Je stimuleert er meer mee dan je denkt. Je kan materiaal aanreiken, herschikken, uitzoeken en wegnemen vanop de achtergrond. Je kan een voorstel doen, maar niet meer dan dat. Loose parts play is voor volwassenen vaak loslaten, om dan te genieten van wat er gebeurt wanneer kinderen echt het voortouw nemen.


We vertellen je alles over loose parts play

Lees meer

In onze blogs vind je alles over de filosofie en visie achter loose parts play.

Een rijke verzameling aan inspirerende achtergrond en geschiedenis, die je helemaal meeneemt in het verhaal achter deze geniale manier van spelen.

Laat je inspireren


© 2024 Speelmakers CV - BTW BE 0689.927.742 - info@speelmakers.be
inhoud ontwikkeld samen met VDS vzw
fotografie door Wildebras & Speelmakers - privacy policy - sitemap Quoted: Websites met méér
Schrijf in voor de update!

Laat je mailadres achter voor inspiratie en nieuws over loose parts play