Lees.
Droom.
Verzamel.
Speel.

ALLES OVER
LOOSE PARTS PLAY.

We duiken in de geschiedenis en filosofie, geven je tips om aan de slag te gaan en vertellen je de boeiendste praktijkverhalen.
Ontdek het hoe en waarom van loose parts play!




"Nieuwsgierigheid brengt kinderen samen"

Dorien König werkt als leerkracht van groep 7 & 8 bij Montessorischool Rhenen. Hier spelen ze nu ruim een jaar met loose parts op het schoolplein tijdens buitenspeeltijd. “Deze manier van spelen werkt verbindend,” vertelt zij enthousiast. “Ik zie kinderen van alle leeftijden samen spelen. Ook kinderen die niet per se vrienden zijn. Nieuwsgierigheid brengt hen samen.”

Lees meer
Buitengewoon spelen met loose parts in MPI Sterrebos

Bij MPI Sterrenbos in Roeselare startte STEM-leerkracht Ilse Vanryckegem met loose parts play op de speelplaatsen. Ze gebruikt een praktisch systeem van blauwe tonnen en zorgt zo op vier speelplekken in een school met veel verschillende kinderen voor heel wat extra speelwaarde. Ilse vertelt hoe het begon, hoe het loopt en waar ze nog van droomt.

Lees meer
Speelvechten, wel of geen ruimte geven?

Als ouder, leerkracht of begeleider hebben we het vaak moeilijk met kinderen die oorlogje spelen, met speelgoedwapens in de weer zijn of anderen vormen van ‘speelvechten’. We voelen er ons oncomfortabel bij. Onze speelvrienden van Hop-Up schreven er een artikel over!

Lees meer
Loose parts congres - aftermovie

Beleef het loose parts congres mee: samen ontdekken, spelen en uitwisselen!

Lees meer
Dit was het Loose Parts congres!

We organiseerden niet één, maar wel twee loose parts congressen. Hoe het was? Dat zie, voel en lees je hier. We verzamelden de beste quotes en foto's.

Lees meer
De 5 meest voorkomende opmerkingen over spelen met loose parts

...en hoe je ermee kan omgaan. Spelen met loose parts kan een heleboel rommel opleveren en wijkt af van het beeld dat mensen hebben van je werking. Soms zijn het de begeleiders zelf die twijfelen, soms de ouders die met een opmerking komen en misschien zien de buren vanuit de verte dat er bij jullie op een andere manier gespeeld wordt.

Lees meer
Loose parts van A-Z

Loose parts verzamelen kan een hele uitdaging zijn! We helpen je op weg met concrete tips en meer dan 100 afbeeldingen, van autostuur tot zand.

Lees meer
Dit is geen stok

Weet je wat het populairste speelmateriaal ter wereld is? ... een stok!

Lees meer
Het verhaal van basisschool De Palster

Loose parts op de speelplaats: hoe organiseer je dat? De Palster is een basisschool in Moerbeke. Enkele jaren geleden startten ze met loose parts play en sindsdien gaan ze er volop voor! Leerkracht Tine Poppe vertelt:

Lees meer
Spelen met loose parts in de zomerschool

De voorbije zomer experimenteerde de zomerschool van Malle met de loose parts-kist. Tijdens een voorbereidende vorming ontdekten de begeleiders zelf de mogelijkheden van het speelmateriaal. Er werd beslist om de box aan te bieden tijdens het vrije tijdsaanbod in de namiddag.

Lees meer
De Kikoen-speelbox: een succesverhaal!

Bij Kikoen in Olen staat sinds deze zomer een zelf-ontwikkelde speelbox vol loose parts. Kinderbegeleidster Els zag het webinar rond spelen met loose parts en was meteen geprikkeld om te beginnen! Els vertelt:

Lees meer
Loose parts in een dansvoorstelling?!

Goele Van Dijck is oprichtster, danser en performer bij Dansgezelschap Nat Gras. Ze maakt dansvoorstellingen op maat van het jonge publiek voor families en scholen. In het kader van deze voorstellingen ontwerpt ze zintuiglijke speelplaatsen, waarin kinderen en hun begeleiders kunnen spelen, ontdekken en ervaren. Zo ontdekte ze de mogelijkheden van loose parts en ging ze zich er steeds meer in verdiepen. We stelden haar enkele vragen over haar ervaringen met loose parts.

Lees meer
De loose parts speelkist door de ogen van Jolien en Phil

Onlangs mocht mijn zoontje samen met enkele andere kinderen de ‘loose parts’ van Speelmakers uittesten. Een speelkist, box en ton boordevol met loose parts werden uitgestald in een lege loods, waarna er een tiental kinderen van 1 tot 10 jaar op losgelaten werden die de volledige vrijheid kregen om op ontdekking te gaan.

Lees meer
Infographic: risicoanalyse bij loose parts play

Enerzijds zitten er in loose parts play heel veel speelkansen, daar ben je alvast van overtuigd. Anderzijds kan je ook veel risico's zien. Risico's in de materialen zelf, of in wat de kinderen er allemaal mee kunnen doen.  Hoe schat je de risico's in, terwijl je ook nog ruimte laat voor uitdaging?

Lees meer
Herbekijk de gratis webinars

Als lancering van www.loosepartsplay.be gaven we twee keer een gratis webinar. Hetzelfde verhaal, een keer met focus op scholen, kinderopvang en georganiseerde werkingen en een tweede keer met focus op spelen bij je thuis. Je kan ze hier integraal herbekijken!

Lees meer
8 loose parts om buiten te spelen met baby's en peuters

Loose parts zijn ook leuk voor de jongste kinderen. Met eenvoudig speelmateriaal verhoog je de speelkansen. Materiaal nodigt de kinderen uit om op ontdekking te gaan en de buitenruimte op een andere manier te bekijken. Het is leuk om te werken met grote materialen, omdat die voor kinderen uitdagend zijn om zelf te verplaatsen en te manipuleren.

Lees meer
Wat zijn loose parts?

Loose parts zijn losse speelmaterialen met een open einde. Ze komen uit de natuur of uit de ‘echte’ wereld. Denk aan een plastic buis, touw, een grote blauwe ton, een fietsband, boomschijven enzovoort. Maar wat maakt een voorwerp nu precies een 'loose part'?

Lees meer
De natuur als beste loose part

Keer in je gedachten terug naar de tijd waarin je zelf kind was. Waarmee speelde je toen? Welke speelmaterialen maakten je nieuwsgierig? Met welke materialen kon je uren plezier beleven?

Lees meer
Pop up adventure play

Pop-Up Adventure Play is een Britse organisatie die vertrekt vanuit het idee dat de beste herinneringen aan onze kindertijd vaak de simpelste zijn, bijvoorbeeld spelen in de modder of in een boom klimmen. Via pop-up speelmomenten maken ze dit toegankelijk maken voor alle kinderen.

Lees meer
Scrapstore Playpod

De Scrapstore Playpod is een container gevuld met Loose Parts en bespeelbare afvalmaterialen. Het is een concept dat op scholen gebruikt wordt om speelkansen te bieden tijdens de speeltijden. Aan de start van de speeltijden gaat de container open en kunnen kinderen er materialen nemen om mee te spelen. Aan het einde van de speeltijd wordt alles opnieuw opgeborgen in de container.

Lees meer
Hoe loose parts en speeltoestellen van elkaar verschillen

Waarom zou je nog een kant-en-klare glijbaan kopen als je van enkele palletten en een plank een glijbaan maakt? En later weer een kamp of een wip?

Lees meer
Spelen en/of leren?

Loose parts play gaat in eerste instantie over spelen. Maar automatisch komt daar ook leren bij. Spelen met loose parts geeft heel wat inzichten over hoe kinderen op een betrokken manier tot leren komen.

Lees meer
Begin klein

Starten met loose parts kan heel klein. We geven je 7 concrete tips om vandaag nog te starten!

Lees meer
De geschiedenis

In 1966 organiseert Simon Nicholson een vak aan de Universiteit van Californië. In de ‘Design 12 course’ kregen studenten de opdracht om speelomgevingen te ontwerpen die de creativiteit van kinderen zouden verhogen. Bijzonder aan de opleiding was dat kinderen uitgenodigd werden om de gemaakte speelomgevingen te testen en te beoordelen.

Lees meer
Meer speelwaarde door loose parts play

Kinderen spelen in het hier en nu. Loose parts zorgen voor een intensere beleving van dat spelen en verhogen de kans op betrokkenheid, voor elk kind.

Lees meer
De voordelen voor jouw organisatie

Loose parts play heeft een meerwaarde voor de kinderen, dat is duidelijk. Ook voor je organisatie zijn er veel voordelen. Kom ze mee ontdekken en kies waar jij (meer) voor wil gaan!

Lees meer
Spelen met loose parts is waardevol voor kinderen

Zelfgestuurd spelen is essentieel voor kinderen. Met loose parts leren ze dat als het ware opnieuw: eerst wat onwennig en na verloop van tijd wordt het evident. Wist je dat zelfgestuurd spelen heel wat leerkansen heeft voor kinderen?

Lees meer
Stenen verleggen in de rivier

Ik had als kind één grote liefde: het bouwen van dammen en kampen. Hoe groter hoe liever.

Lees meer

© 2024 Speelmakers CV - BTW BE 0689.927.742 - info@speelmakers.be
inhoud ontwikkeld samen met VDS vzw
fotografie door Wildebras & Speelmakers - privacy policy - cookie policy - sitemap Quoted: Websites met méér
Schrijf in voor de update!

Laat je mailadres achter voor inspiratie en nieuws over loose parts play